Składniki:
1. Około kilograma schabu bez kości
2. 1 duża marchewka
3. 1 pietruszka
4. 4 ziarenka pieprzu czarnego
5. 3 ziarenka ziela angielskiego
6. 2 listki laurowe
7. Przyprawa typu vegeta
8. Kilka gałązek świeżego koperku
9. 3 łyżeczki żelatyny
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Schab dokładnie umyć, włożyć do rondla i zalać 3 szklankami wody; dodać listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i w całości włożyć do rondla z mięsem. Całość lekko osolić i gotować na małym płomieniu około 1 godziny.
Gorący wywar z gotowania mięsa dokładnie przecedzić (najlepiej przez gęstą gazę, aby był klarowny) i odmierzyć pół litra. Doprawić do smaku vegetą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości i dodać do gorącego wywaru mieszając tak długo aż się rozpuści.
Ostudzone mięso pokroić bardzo ostrym nożem na plastry, ułożyć na półmisku, udekorować plasterkami marchewki i zielonym koperkiem i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do stężenia.