Składniki:
• 350 gramów polędwicy (może być zarówno wołowa jak i wieprzowa);
• 300 gramów soli gruboziarnistej;
• 20 gramów cukru;
• 2 łyżeczki mieszanych suszonych ziół do smaku;
• 5 gramów czerwonej słodkiej papryki;
• 5 gramów pieprzy cayenne;
Przygotowanie:Mięso myjemy i suszmy ręcznikiem papierowym. Na deskę wysypujemy mieszankę ziołową i obtaczamy nimi mięso z każdej strony.
Sól mieszamy z cukrem. Bierzemy zamykane naczynie. Na jego spód sypiemy trzecią część soli i cukru. Mięso kładziemy na sól.
Resztą soli i cukru pokrywamy mięso. Musi być ono dobrze przykryte solą i cukrem. Zamykamy naczynie i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia, albo po 30 godzinach trzeba wylać z naczynia wodę. Dodajemy jeszcze na wierzch 50-100 gramów gruboziarnistej soli. Zostawiamy to w lodówce jeszcze na dwa dni. Następnie mięso przepłukujemy w wodzie, obsuszamy ręcznikiem papierowym.
Na deskę wysypujemy czerwoną paprykę i pieprz cayenne i nimi obtaczamy mięso.
Pakujemy mięso w papier do pieczenia i obwiązujemy tak, żeby je móc powiesić. Zawieszamy mięso na 5-7 dni, tak, żeby nie było bezpośrednio przy oknie.
Potem kroimy je ostrym nożem na cienkie, prawie przezroczyste kawałeczki i jemy.