Jeżeli każdego dnia spędzamy trochę czasu w kuchni, to wcześniej czy później możemy odczuwać tak zwane zmęczenie materiału. Owszem przygotowywanie ciągle tych samych potraw może być nudne i męczące. Niemniej jednak kuchnia jest tak szerokim pojęciem, że praktycznie nie ma niewyczerpanych przepisów. Nawet tradycyjny mielony czy schabowy może być urozmaicony przez różne przyprawy, dodatki i nietypowe połączenia. Jeśli więc nasze dotychczasowe kulinaria nam się znudziły, to warto spróbować czegoś nowego.
W końcu gotowanie nie opiera się tylko na polskiej kuchni. Nawet jeśli niezbyt pewnie czujemy się we włoskiej czy francuskiej kuchni, to warto próbować nowe smaki i przygotowywać nowe potrawy. Nie zawsze chcemy się przekonać do owoców morza czy podrobów, ale gotowanie jest prawdziwą przygodą i od czasu do czasu należy wyjść poza swoją kuchnię. W ten sposób zdobędziemy doświadczenie kulinarne, nigdy nie będziemy się nudzić i przy okazji będziemy mogli zaskakiwać naszych przyjaciół i znajomych.