Żyjemy w czasach, kiedy na każdym kanale w telewizji możemy oglądać gotujących ludzi. Oglądamy zmagania gotujących amatorów i profesjonalistów. Zapewne wielu z nich to przyszli szefowie kuchni. Pewnie część z nich marzy o własnej restauracji. W każdym mieście są restauracje lepsze i gorsze, ale są też takie, które od lat cieszą się ogromną sławą w pozytywnym znaczeniu tego słowa. Najlepsze restauracje Lublin, Warszawa, Katowice czy Wrocław – mieszkańcy tych miast z pewnością bez trudu są w stanie je wskazać. O ile oczywiście zarabiają odpowiednio dużo, żeby w tych restauracjach gościć. Bo z tym bez wątpienia jest w dzisiejszych czasach ciężko. Trudno wygospodarować pieniądze na podstawowe potrzeby, a co dopiero mówić o takich luksusach jak obiad czy kolacja w wystawnej restauracji, przy świecach, gdzie gotuje dla nas najlepszy szef kuchni, który wyróżnia się nieprzeciętnym poczuciem smaku i po prostu ma kulinarny talent. Jakość musi kosztować. Nikt nie będzie pracował za darmo i nikt nie wyczaruje świetnego dania z marnej jakości składników.