Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 marchwi
2 pietruszki
¼ korzenia selera
3-4 gałęzie selera
2 dużych ziemniaka
½ kalafiora
½ brokułu
2 pomidora
1 litr wywaru do wyboru
1 pęczak świeżej pietruszki
Przygotowanie:
Przygotować wszystkie warzywa, posiekać cebulę, czosnek, pokroić na piękną kostkę marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera, papryki i ziemniaka.
Brokule i kalafior oddzielić na małe kwiatki.
Na pomidorach zrobić krzyż i zalać wrzątkiem, po kilku minutach zdjąć skórę i pokroić też w kostkę.
Gałęzi selera drobno pokroić.
Podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem do złotistego koloru, dodać marchew, wymieszać i dodać 2-3 łyżki wywaru, doszyć z 5 minut, dodać pomidory, korzeń selera i pietruszkę.
Dalej dorzucamy brokule i kalafior, dolewamy wywar.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut.
Dodajemy ziemniaka, sól, pieprz, gotować jeszcze z 20 minut, w samem kojcu dodajemy posiekaną świeżą pietruszkę. Odstawiamy i czekamy jeszcze chociaż 10 minut, żeby zupka postała i przeszła smakami.