Meble gastronomiczne są często pomijaną, jednak nieodzowną częścią zarówno małej, jak i dużej gastronomii. Na ogół tworzone są ze stali nierdzewnej, często także ferretycznej.
Istnieje wiele rodzajów mebli gastronomicznych, w tym stoły otwarte i zabudowane, stoły ze zlewami, stoły do zmywarek, baseny i umywalki, szafy, szafki, półki wiszące, regały, oraz rozmaite podstawy pod urządzenia.
Meble gastronomiczne są na ogół wykonywane w określonych przez producenta wymiarach, choć wielu producentów oferuje także tworzenie mebli gastronomicznych na wymiar. Jest to jednak dość kosztowna usługa, przez co wiele początkujących, mniejszych gastronomii powinno wziąć pod uwagę wymiary gotowych mebli przy projektowaniu swoich przestrzeni kuchennych, aby ograniczyć wydatki na umeblowanie.
Nie jest to jedyna rzecz, którą należy wziąć pod uwagę przy zaopatrywaniu kuchni w odpowiednie meble. Przedsiębiorca musi znać także ilość oraz typy urządzeń, które będą używane wraz z kupowanymi meblami gastronomicznymi.