Kuchnia norweska

0
903
Rate this post

Kuchnia norweska to przede wszystkim dania z ryb. Norwegowie są mistrzami w ich przyrządzaniu. Cenione jest tam mięso halibutów i zębaczy. Łosoś to ryba, którą podaje się na co dzień. Podaje się ją na surowo, marynuje, gotuje, piecze. Może być podawany z musztardą. Lubianą ryba jest również pstrąg, z którego przygotowuje się np. rakfish- sfermentowany pstrąg. Do ryby podaje się ziemniaki z koperkiem i mizerią, bądź sałatkami. Śledzie natomiast przygotowuje się np. na gorąco lub w śmietanie czy w różnych sosach.
Suszony dorsz to kolejny specjał Norwegii. Owoce morza takie jak krewetki, homary, kraby często serwuje się w tej kuchni.Kulinaria norweskie to również dania z mięsa reniferów i łosi, do których serwuje się sosy na bazie owoców leśnych. Popularne są również wędliny, baranina i jagnięcina. Do deserów i ciast dodaje się leśne jagody i jeżyny. Kuchnia skandynawska nie może obejść się bez ziemniaków, występują bowiem w wielu daniach. Dodatkami są również konserwowane warzywa np. ogórki, kapusta.