Kuchnia irańska

0
1224
Rate this post

Kuchnia irańska jest różnorodna, w zależności od regionu, ma też jednak wspólne dania i składniki. Należą do nich: bakalie, ryż, herbata, rozmaite rodzaje kebabów. Irańczycy przywiązują dużą wagę do jedzenia, niektórzy te czynności bardzo celebrują. Uważają, że należy jeść zdrowo i nietłusto. W tej kuchni spożywa się dużo warzyw, ryżu i mięsa. Popularnymi składnikami w różnych daniach są: orzechy, sok z granatu, syrop z płatków róży damasceńskiej. Ryż występuje prawie w każdym posiłku. Popularnym napojem jest herbata, którą serwuje się do deserów.Do wielu dań dodaje się oliwę, która ma intensywny smak. Kulinaria irańskie to np. kuliste kotleciki przyrządzane z mięsa mielonego, ziół i ryżu, zwane kufteh. Mówiąc o kuchni irańskiej, trzeba wspomnieć o kababach. Kebaby zawierają zazwyczaj dwa paski mięsa mielonego, najczęściej baraniny. Takim posiłkiem można się najeść. W wielu cukierniach i restauracjach serwuje się pyszne desery. Polecane są rogaliki nadziewanie różnymi masami. Kuchnia, która oferuje najróżniejsze smaki, to kuchnia Isfahanu, położonego w centrum Iranu.