Dawno żadnego wpisu nie było, na dzisiaj kotlety z ciecierzycy ze świeżymi ziołami wyhodowanymi na parapecie.
Składniki:
puszka ciecierzycy 240 g
pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki wrzątku
cebula
łyżeczka koncentratu pomidorowego dla koloru
świeże zioła drobno pokrojone (bazylia, oregano – jak nie macie świeżych to dajcie po 1/4 łyżeczki suszonych)
sól – u mnie 1/4 łyżeczki
przyprawa do kurczaka 1/4 łyżeczki
2 sąbki czosnku
olej do smażenia
Płatki owsiane zalać wrzątkiem, odstawić aż wchłoną całą wodę a potem jeśli się okaże, że pływa trochę wody to odlać. Dodać ciecierzycę i zmielić blenderem ale nie na gładką pastę tylko by zostało trochę ciecierzycy nierozdrobnionej. Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na złoto i dodać do mieszanki ciecierzycy z płatkami, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, jeśli masa wyszła za rzadka to dodać odrobinę mąki, u mnie nie trzeba było. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i smażyć na złocisty kolor. Z tej ilości składników wyszło mi 8 kotletów ale to wszystko zależy od pożądanego kształtu i wielkości