Kawa świeżo palona jest produktem niezbędnym do przyrządzenia kaw smakowych. Jednym z rodzajów smakowych napojów kawowych jest kawa po wiedeńsku, składająca się z czarnej kawy, miodu oraz bitej śmietany. Inną wariacją kawy smakowej jest cafe mocha, składająca się z espresso przygotowanego ze świeżo palonej kawy, płynnej czekolady, oraz spienionego mleka. Niekiedy do tej kawy dodawana jest bita śmietana. Podobną kawą do cafe mocha jest white mocha, sporządzana podobnie, jak cafe mocha, jednak do jej przyrządzenia używa się białej czekolady. Innym popularnym napojem kawowym jest kawa po irlandzku. Kawę tą sporządza się z espresso, likieru baileys, brązowego cukru, oraz bitej śmietany. Istotnym jest, by kawa świeżo palona była serwowana w podgrzanych szklankach bądź filiżankach, które zapewniają dłuższe utrzymanie wysokiej temperatury. Należy też pamiętać, że kawa świeżo palona jest nieodłącznym elementem spotkań towarzyskich, biznesowych. Ponadto świeżo palona kawa jest niezbędnym trunkiem wielu dorosłych osób w ciągu dnia pracy.