Herbatniki mogą być przygotowane wcześniej. Mogą leżeć nawet trzy miesiące. Dzięki temu na długo przed świętami Bożego Narodzenia będziemy mogli odczuwać świąteczny nastrój.
Składniki:
Mąka – 200 g
Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
Imbir – 1 łyżeczka
Cynamon – 1 łyżeczka
Kardamon – 10 szt.
Goździki – 10 szt.
Anyż – 1 szt.(nasiona ze środka)
Gałka muszkatołowa – szczypta
Cukier – 100 g
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka (ja korzystam z cukru waniliowego swojej roboty)
Masło – 100 g
Miód – 3 łyżeczki
Jajko – 1 szt.
Masa cukrowa
Białko – 1 szt.
Cukier puder – 100 g
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie sypkie przyprawy oraz te, które trzeba wcześniej utrzeć w moździerzu. Dobrze wszystko razem mieszamy.
Następnie ucieramy masło z cukrem, dodajemy miód oraz jajko i miksujemy do czasu, aż uzyskamy jednolitą pyszną masę. Mieszamy mąkę z przyprawami z masą maślaną. Robimy kulkę. Jeżeli ciasto przykleja się do rąk możemy podsypać trochę mąką. Zawijamy kulkę w folię i wkładamy do zamrażarki na 20 minut.
Następnie dzielimy ciasto na kilka mniejszych kulek i po kolei wałkujemy na cienkie placki. Gdy wałkujemy jedną kulkę, pozostałe chowamy na ten czas do lodówki. Najlepiej wałkować ciasto na posypanym mąką papierze pergaminowym, na którym od razu wykrawamy kształty naszych herbatników. Usunąć nadmiar ciasta i razem z papierzem wkładamy na blachę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 5-7 minut lub do czasu aż się zrumienią. Następnie dekorujemy masą cukrową wedle gustu. Po dekoracji należy herbatniki zostawić na 2-3 godziny do wyschnięcia. Aby nadać mase różne kolory, używamy barwnika spożywczego.
Masa cukrowa
Ubijamy białko na sztywno i powoli dodajemy cukier puder cały czas ubijając. Miksujemy do uzyskania elastycznej, błyszczącej masy.