DORSZ PANIEROWANY

0
814
Rate this post

SKŁADNIKI:

1. 0,80 kg filetów z dorsza
2. 2 jajka
3. Mąka pszenna
4. 1,5 szklanki bułki tartej
5. 1 łyżeczka przyprawy do ryby
6. 1 łyżeczka tymianku
7. 2 łyżki tartego parmezanu
8. Olej do smażenia
9. świeżo wyciśnięty sok z cytryny
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i tymiankiem i odstawić.
Jajka roztrzepać w miseczce ze szczyptą soli. Bułkę tartą wymieszać z resztą tymianku, parmezanem i przyprawą do ryby.
Kawałki ryby panierować najpierw w mące, następnie w jajku i mieszance bułki tartej, przyprawy do ryby i parmezanu.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kawałki panierowanej ryby na niezbyt gorącym oleju.
Podawać z cząstkami cytryny i keczupem oraz frytkami.