Składniki:
½ szklanki czerwonej fasoli;
½ cebuli;
1 łyżka oleju roślinnego;
2 łyżki orzechów włoskich;
½ pęczka kolendry;
1 łyżeczka oliwy z oliwek;
sól i pieprz do smaku;
ciemny chleb
Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez noc. Następnie odcedzamy ją i gotujemy do miękkości .
Żeby skrócić czas przygotowania potrawy możemy kupić fasolę w puszce. Wtedy potrzebna nam będzie 1 puszka.
Pokrojoną cebulę smażymy na złocisty kolor.
Orzechy włoskie podsmażamy na suchej patelni.
Do blendera wrzucamy fasolę, cebulę, orzechy, pokrojoną kolendrę, sól, pieprz i oliwę z oliwek.
Wszystko miksujemy do uzyskania konsystencji pasty.
Podajemy z chlebem. Fajnie opiec chleb, wtedy będzie chrupiący.