Gotowanie i wspólne biesiadowanie z rodziną i przyjaciółmi stało się w ostatnich latach bardzo modne. Jakiś czas temu zamiast organizowania przyjęcia w domu wybieraliśmy mniej pracochłonne rozwiązanie i zamawialiśmy stolik w restauracji. Teraz ponownie wróciliśmy do korzeni i mniejsze jak i większe przyjęcia robimy samodzielnie. Umiejętność przygotowywania różnych przysmaków przydaje nam się także w życiu codziennym. Na polskich stołach królują nie tylko typowe niedzielne obiady i takie klasyczne dania jak pomidorowa czy rosół, ale coraz chętniej otwieramy się na zagraniczne kulinaria i z przyjemnością poznajemy nowe smaki.
Mało jest osób, które nie próbowały na przykład ostryg, krewetek czy sushi. Początkowo takie smaki były dla nas czymś wyjątkowym. Teraz we własnym zakresie możemy przygotowywać na bazie różnych składników wykwintne i eleganckie dania. Mnóstwo osób uczy się gotować, podgląda znanych szefów kuchni i zapisuje się na różnego rodzaju kursy gotowania. Polacy pokochali zagraniczne smaki i chętnie je przygotowują nie tylko od święta.