Tolma

0
601
Rate this post

Tolma to nic innego jak gołąbki w liściach winogron. Te możecie kupić w sklepach w produktami żywnościowymi z całego świata. Musicie jednam zwrócić uwagę by z paczki wybierać młode miękkie liście. Są one jaśniejsze i mniejsze od pozostałych. Można je także zrobić samemu. Zerwane młode liście winogron moczymy przez 5-7 minut w gorącej, osolonej wodzie.

Składniki:
opakowanie listków winogronowych
0,5 kg baraniny (może być wołowina);
0,3 kg wieprzowiny;
1 pełna garść ryżu;
3 główki cebuli;
1 pomidor;
2 łyżki koncentratu pomidorowego;
2 łyżki masła;
3 łyżki ciepłej wody;
pęczek mięty;
pęczek kolendry;
1 łyżka suszonej bazylii;
5 ziaren pieprzu;
2 liście laurowe;
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Mięso drobno siekamy (jak na carpaccio, posiekane mięso lepiej smakuje od mielonego). Obgotowujemy ryż przez 3-4 minuty. Podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Następnie w misce mieszamy mięso z cebulą, ryżem, koncentratem pomidorowym i posiekanymi ziołami. Robimy wgłębienie w farszu, dajemy masło i wlewamy ciepłą wodę (w ten sposób masło rozpuści się). Wszystko mieszamy.

Przygotowany farsz odstawiamy na kilka minut, tak by smaki przemieszały się.
Marynowane liście delikatnie wyjmujemy z opakowania, sprawdzamy czy nie są stare, prostujemy i kładziemy do miski z ciepłą (niegorącą!) wodą. Następnie kładziemy je na boku miski, tak by woda z nich spłynęła (możemy również położyć je w durszlaku). Do farszu dodajemy sól i pieprz i dobrze mieszamy.

Przygotowujemy garnek. Na jego dno kładziemy grube, stare liście. Na liście z miski nakładamy farsz i zawijamy je. W garnku układamy je ciasno, jedno przy drugim, tak by liście nie rozwinęły się. Po ułożeniu dajemy na wierzch kładziemy pokrojonego w plasterki pomidora, liście laurowe i ziarna pieprzu. Wszystko przykrywamy talerzem, garnek do połowy napełniamy wodą i gotujemy do czasu aż liście staną się miękkie i po spróbowaniu rozpływają się w ustach. Wspaniałe danie, którym zjednamy sobie wszystkich odwiedzających nasz dom.