Pierś z kurczaka z brzoskwiniami w galarecie

0
3221
Rate this post

Składniki:

1. 1 filet z piersi kurczaka
2. 4 połówki brzoskwiń z puszki
3. 4 plastry ananasa z puszki
4. 2 łyżki płatków migdałowych
5. 10 dużych jasnych rodzynek
6. 1 opakowanie żelatyny (na 2,5 litra płynu)
7. Przyprawa typu vegeta
8. Sól
9. Pieprz cytrynowy
10. Listki świeżej melisy do dekoracji (lub innego zielonego ziela)

Wykonanie:

Mięso dokładnie umyć. Do garnka wlać 2,5 litra wody, włożyć mięso, dodać trochę przyprawy typu vegeta, soli, i cytrynowego pieprzu. Gotować na małym płomieniu do miękkości mięsa zbierając z powierzchni płynu tworzącą się pianę.
Mięso wyjąć i ostudzić. Wywar przecedzić przez gęste sitko lub gazę i odmierzyć 2 litry płynu.
Żelatynę namoczyć w małej ilości wody i połączyć z gorącym wywarem mieszając tak długo aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
Do małych kubeczków lub miseczek (tak, aby to była jedna porcja) powkładać pokrojone mięso, owoce, rodzynki, płatki migdałowe i zioła a następnie zalać tężejącą galaretą. Odstawić do lodówki, aby galareta dobrze stężała.