Kuchnia włoska jest bardzo popularna. Do polskiej kuchni przemycamy z niej niejeden specjał. Przykładem są pizze z przeróżnymi dodatkami, spaghetti czy różnorodne makarony. Kuchnia włoska jest aromatyczna , kolorowa i bardzo smaczna. Poza tym jest bardzo zdrowa, bo podstawowymi jej składnikami są warzywa, oliwa z oliwek, świeże owoce i ryby. Popularne są tu różne przyprawy: estragon, bazylia, kolendra, oregano, tymianek, pieprz. Do wielu dań dodaje się makarony, pomidory, oliwki. Jadąc coraz bardziej na południe częściej można spotkać dania z ryb i owoców morza. Na północy kraju częściej serwowane są dania mięsne, pizze, zapiekanki, sery. Podczas obiadu najpierw Włosi serwują przystawki, później ryż, makarony lub zupę a później drugie danie. Najczęściej jest to danie mięsne lub rybne z dodatkiem świeżych sałatek. Do dań pije się różne wina. Po obiedzie zjada się deser np. lody, owoce, tiramisu, panna cotta. Włoskie kulinaria to również: lasagne, nadziewane pierożki- ravioli, tortellini.
Zdrowa kuchnia
Losowe przepisy:
Leniwy obiad
Nie zawsze wena do gotowania jest ale zjeść coś by się chciało. Nie miałam chęci zbytnio kombinować, bawić się przyprawami więc z kilku składników i jednego półgotowca zmajstrowałam taki prosty i szybki obiadek. Dosłownie, jego zrobienie zajęło maksymalnie 30 min, ze względu na czas gotowania wody na makaron. Nie...
Pasta z ciecierzycy
Miałam ciecierzycę w puszce i coś trzeba było z nią zrobić. Zrobiłam pastę!
Składniki:
pół puszki ciecierzycy/ugotowana ciecierzyca ok 125 g
1 łyżeczka płatków drożdżowych
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki (u mnie był sos chili)
2 łyżeczki koncentratu (mój był słodki i trochę rzadki, jak...
restauracja na wesele poznań
Comments are closed.