Kuchnia włoska jest bardzo popularna. Do polskiej kuchni przemycamy z niej niejeden specjał. Przykładem są pizze z przeróżnymi dodatkami, spaghetti czy różnorodne makarony. Kuchnia włoska jest aromatyczna , kolorowa i bardzo smaczna. Poza tym jest bardzo zdrowa, bo podstawowymi jej składnikami są warzywa, oliwa z oliwek, świeże owoce i ryby. Popularne są tu różne przyprawy: estragon, bazylia, kolendra, oregano, tymianek, pieprz. Do wielu dań dodaje się makarony, pomidory, oliwki. Jadąc coraz bardziej na południe częściej można spotkać dania z ryb i owoców morza. Na północy kraju częściej serwowane są dania mięsne, pizze, zapiekanki, sery. Podczas obiadu najpierw Włosi serwują przystawki, później ryż, makarony lub zupę a później drugie danie. Najczęściej jest to danie mięsne lub rybne z dodatkiem świeżych sałatek. Do dań pije się różne wina. Po obiedzie zjada się deser np. lody, owoce, tiramisu, panna cotta. Włoskie kulinaria to również: lasagne, nadziewane pierożki- ravioli, tortellini.
Zdrowa kuchnia
Losowe przepisy:
Racuchy z mąki orkiszowej ze smażonymi jabłkami
Bardzo prosty i szybki przepis na racuchy a może bardziej placuszki z użyciem smazonych jabłek, na które przepis znajdziecie tu. Fajny przepis jak z racji jesieni macie urodzaj jabłek a nie wiecie co można z nimi zrobić
Składniki:
ok 150-200 gramów mąki orkiszowej (zwykła lub pełoziarnista pszenna też się nada)
1/2 łyżeczki...
Najprostsze naleśniki bez jajek i mleka krowiego
Fajna propozycja z dżemikiem, do krokietów a do tego jest prosta opcja do wykonania w domu ze składników które pewnie już macie w szafkach.
Składniki:
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (zwykła biała też się nada)
350 g wody lub mleka roślinnego (np. sojowego)
szczypta soli
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
olej do...
restauracja na wesele poznań
Comments are closed.