kanapkazesmalczykiem

Z czym pieczywko

Wielu początkujących wegan lub osób na diecie wegańskiej nie wie z czym spożywać chlebek, bułkę skoro masełko idzie w odstawkę a z samym pomidorem czy ogórkiem to jakoś tak za sucho.  Wrzucę kilka pomysłów na to w jaki sposób my sobie z tym radzimy oraz odnośniki do przepisów. I polecam wypróbowanie ich każdemu nawet niebędącym na diecie wegańskiej. Przepisy te są bardzo proste w przygotowaniu, ze składników bardzo łatwo dostępnych.

  1. Mój zdecydowany faworyt to wegański smalec z fasoli. Może nie powinien nazywać się smalcem bo tłuszczu ma bardzo mało ale ponoć smakuje podobnie – nie jadłam nigdy prawdziwego więc nie mam porównania. Przepis stądkanapkazesmalczykiem
  2. Pasta z czerwonej fasoli- najprostsza! Przepis tu.rkbeans4
  3. Pasta słonecznikowa, tu jedyną trudnością jest to, że słonecznik trzeba namoczyć na noc, ale jest warto poczekać! Przepis stąd.pastakanapki
  4. Pasztet z soczewicy, pyszny. Mięsożercy dadzą się nabrać! Przepis tu.pasztet z soczewicy pasztet z soczewicy na chlebku
  5. Jak nie masz chęci przygotowywać nic własnoręcznie zawsze pozostają gotowce np. dżem lub powidła śliwkowe. Tylko pamiętaj by sprawdzić skład, im krótszy i prostszy tym lepiej
    powidła śliwkowe
  6. Smalczyk roślinny, u nas gości bardzo rzadko, skład nie jest zachwycający ale jest to fajna alternatywa dla masła. Zdjęcie pochodzi ze stron bdsklep.plsmakczyk
  7. Awokado dzięki swojej kremowej konsystencji świetnie się nadanie o posmarowania zamiast masła.awokado i pomidor

Jak widać wcale nie jest ciężko na diecie wegańskiej zastąpić sobie masło lub inne smarowidła. Internet niczym ocean jest głęboki i szeroki i na wielu blogach jest masa ciekawych pomysłów do wypróbowania.


 

 

Published by

One thought on “Z czym pieczywko

  1. Proponuję wypróbować w tej roli zwykły olej kokosowy np jak macie ochotę na kanapkę z cebulką oraz „masło bez masła” z bloga Marioli Białołęckiej.
    W moim domu wielką popularnością cieszy się też pasta z zielonego groszku, ze względu na łatwość wykonania i lenistwo mojej latorośli naprawdę super smak. Wystarczy zmiksować puszkę groszku z dwoma ząbkami czosnku i przyprawami wg uznania (wszelkie modyfikacje dozwolone) i gotowe!
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obraz CAPTCHY

*