racuszki-jablkowe

Racuchy z mąki orkiszowej ze smażonymi jabłkami

Bardzo prosty i szybki przepis na racuchy a może bardziej placuszki z użyciem smazonych jabłek, na które przepis znajdziecie tu. Fajny przepis jak z racji jesieni macie urodzaj jabłek a nie wiecie co można z nimi zrobić 😉

Składniki:
ok 150-200 gramów mąki orkiszowej (zwykła lub pełoziarnista pszenna też się nada)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka smażonych jabłek
3/4 szklanki wody lub mleka roślinnego
2 łyżki oleju

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i odstawić na jakieś 15-20 min aż się dokładnie przegryzą i smażyć na małym ogniu (bo inaczej szybko się przypalają) do przyrumienienia po obu stronach. Ważna jest dobra, nieprzywierająca patelnia jeśli nie chcecie dodawać oleju do smażenia bo placuszki będą go bardzo piły.

Smacznego! 😉

Racuchy z jabłkami

 


 

 

 

Published by

One thought on “Racuchy z mąki orkiszowej ze smażonymi jabłkami

  1. […] Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i nagie jabłuszka trę na tarce, przekładam je do garnka/patelni z grubym dnem. Dodaję cukier, cynamon, ogień nastawiam na średni, przez 10 minut ciągle mieszam, zmniejszam ogień, „smażę” przez kolejne 10-15 minut sporadycznie mieszając. Tak powstałe smażone jabłka można użyć do nadziewania np naleśników lub jako zamiennik jajka w ciastach, babeczkach, racuchach […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obraz CAPTCHY

*