Racuchy z mąki orkiszowej ze smażonymi jabłkami

0
1217
Rate this post

Bardzo prosty i szybki przepis na racuchy a może bardziej placuszki z użyciem smazonych jabłek, na które przepis znajdziecie tu. Fajny przepis jak z racji jesieni macie urodzaj jabłek a nie wiecie co można z nimi zrobić

Składniki:
ok 150-200 gramów mąki orkiszowej (zwykła lub pełoziarnista pszenna też się nada)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka smażonych jabłek
3/4 szklanki wody lub mleka roślinnego
2 łyżki oleju

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i odstawić na jakieś 15-20 min aż się dokładnie przegryzą i smażyć na małym ogniu (bo inaczej szybko się przypalają) do przyrumienienia po obu stronach. Ważna jest dobra, nieprzywierająca patelnia jeśli nie chcecie dodawać oleju do smażenia bo placuszki będą go bardzo piły.

Smacznego!