Składniki:

1. 6 łyżek cukru
2. 6 czubatych łyżek mąki pszennej
3. 6 jajek
4. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
5. Pół łyżeczki proszku do pieczenia
6. 3 łyżki cukru pudru
7. 1 opakowanie cukru waniliowego
8. 2 szklanki śmietany kremówki
9. 2 torebki zagęstnika do śmietany
10. 2 duże pomarańcze
11. 100 ml likieru pomarańczowego
12. 1 opakowanie galaretki pomarańczowej

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodawać po jednym żółtku i jeszcze chwilę ubijać. Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko wprost do masy jajecznej; delikatnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut.
Po wystudzeniu biszkopt przekroić na trzy blaty.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i zagęstnikiem. Dodać alkohol i dokładnie wymieszać.
Pomarańcze dokładnie wyszorować, obrać i pokroić w plasterki. Placki przełożyć kremem i plasterkami pomarańczy. Kremem posmarować także wierzch i boki torcika. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Galaretkę przygotować według przepisu a gdy zacznie tężeć zalać wierzch torcika.

Pomarańczowy torcik
1 vote, 7.00 avg. rating (114% score)