Żyjemy w czasach, kiedy na każdym kanale w telewizji możemy oglądać gotujących ludzi. Oglądamy zmagania gotujących amatorów i profesjonalistów. Zapewne wielu z nich to przyszli szefowie kuchni. Pewnie część z nich marzy o własnej restauracji. W każdym mieście są restauracje lepsze i gorsze, ale są też takie, które od lat cieszą się ogromną sławą w pozytywnym znaczeniu tego słowa. Najlepsze restauracje Lublin, Warszawa, Katowice czy Wrocław – mieszkańcy tych miast z pewnością bez trudu są w stanie je wskazać. O ile oczywiście zarabiają odpowiednio dużo, żeby w tych restauracjach gościć. Bo z tym bez wątpienia jest w dzisiejszych czasach ciężko. Trudno wygospodarować pieniądze na podstawowe potrzeby, a co dopiero mówić o takich luksusach jak obiad czy kolacja w wystawnej restauracji, przy świecach, gdzie gotuje dla nas najlepszy szef kuchni, który wyróżnia się nieprzeciętnym poczuciem smaku i po prostu ma kulinarny talent. Jakość musi kosztować. Nikt nie będzie pracował za darmo i nikt nie wyczaruje świetnego dania z marnej jakości składników.
Najlepsze restauracje Lublin
Losowe przepisy:
Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Mimo, ze przepis wygląda podobnie do mojego porzedniego z ciecierzycą w roli głównej to uwierzcie, że smakuje zupełnie inaczej
Składniki:
puszka ciecierzycy ok 240 g
1/4 pęczka pietruszki
3-4 suszone pomidory
1-2 ząbki czosnku lub 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
1/4 łyżeczki lub mniej soli – zależy od smaku
ze 2 szczypty pieprzu
2-3 łyżki oleju lub wody...
Kotlety z fasoli
Na dzisiaj zaplanowane były kotlety z ciecierzycy ale poprzedniej nocy zapomniałam ją namoczyć, a w najbliższych sklepach w puszce jej nie dostanę. Zrobiłam kotlety z tego co miałam akurat w lodówce i w szafkach.
Składniki:
szklanka fasoli/150 gramów (ugotowana lub z puszki)
pół szklanki płatków owsianych/60 gramów
pół szklanki gorącej wody
dwie małe cebule/100...