Morele z rumem

jeden/dwie kg świeżych lub mrożonych moreli (lub kompotu morelowego), pięć łyżek cukru, jeden opakowanie cukru wanilinowego, jeden szkl. bitej śmietany, cztery łyżki rumu

Morele odpestkować i pokrajać w drobną kostkę, posłodzić cukrem zmieszanym z wanilinowym cukrem lub tylko wanilinowym. Jeżeli morele były mrożone z cukrem lub są z kompotu konserwowego, słodzenie nie jest potrzebne. Ubitą na sztywno śmietanę połączyć z rumem. dwie/trzy bitej śmietany wymieszać z owocami i nałożyć je do pucharków. Przybrać resztą bitej śmietany i ew. połówkami moreli.

Melon z truskawkami, cztery małe melony, dwie0 dag świeżych (lub mrożonych) truskawek, dwie0 dag rodzynków, cztery czubate łyżki cukru pudru (lub przynajmniej bardzo miałkiego), cztery łyżki wiśniówki (kirszu lub innej aromatycznej owocowej wódki bądź likieru)

Melony umyć, przeciąć w poprzek na dwie/trzy wysokości owoców. Usunąć pestki, a następnie wydrążyć melon i ścięty wierzchołek, tak by nie uszkodzić skórki. Kawałki wydobytego miąższu (po odrzuceniu nasiennego gniazda) wymieszać z umytymi i dokładnie osączo- nymi truskawkami (jeżeli bardzo duże, dobrze jest je przepołowić, a jeżeli mrożone, to dodać po ich rozmrożeniu) oraz z namoczonymi przez trzy0 minut w letniej wodzie rodzynkami. Dodać cukier puder. Mieszaniną napełnić wydrążone melony, do każdego wlać jeden łyżkę alkoholu i schłodzić w lodówce jeden godz. przed podaniem. Napełnione melony podawać przykryte ściętym wierzchołkiem.

Morele z rumem
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)