Składniki:
• 60 gramów wołowiny;
• 300 gramów wieprzowiny;
• 30 gramów słoniny;
• 1 cebula;
• 2 ząbki czosnku;
• 1 zielona ostra papryka;
• 500 gramów przecieru pomidorowego;
• 1 lampka czerwonego wytrawnego wina;
• 1 łyżka suszonej bazylii;
• 1 pęczek świeżej bazylii;
• sól, pieprz, oliwa z oliwek;

Przygotowanie:Podsmażamy pokrojone cebule i czosnek na złocisty kolor. Mięso i słoninę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa albo blendujemy.

Dodajemy mięso do cebuli i czosnku i podsmażamy wszystko razem na dużym ogniu ciągle mieszając (mięso musi smażyć się, a nie dusić). Wlewamy wino i odparowujemy. Paprykę kroimy na krążki i dodajemy do mięsa. Wlewamy przecier pomidorowy. Dodajemy suszoną bazylię, sól, pieprz i mieszamy. Dusimy około 10-15 minut. W końcu dodajemy świeżą, posiekaną bazylię. Odstawiamy pod przykrywką na 5 minut. Sos mamy gotowy.

Podajemy go z żytnimi makaronami. Żytni makaron gotujemy 6-7 minut w wrzącej wodzie. Zlewamy wodę, intensywnie i krótko przelewamy go zimną wodą, ale nie możemy go ostudzić. Solimy, dajemy oliwę z oliwek i mieszamy. Wykładamy makaron na talerz, a na górę nasz sos bolognese. Do tego oczywiście podajemy lampkę czerwonego, wytrawnego wina.