SKŁADNIKI
100 g miękkiej i tłustej jagnięciny
1 szt. zielonej papryki świeżej
½ średniej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku mielonego lub przetartego
½ łyżeczki imbiru mielonego lub świeżego
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka płatków suszonych róż
¼ łyżeczki suszonej kolendry
½ pęczka świeżej kolendry
2 łyżki ciepłej wody
pieprz do smaku
1 granat oraz sos z granata.

PRZYGOTOWANIE
Mięso oczyszczamy z żyłek i kości, jeżeli takie są.
Drobno siekamy, a następnie mielimy razem w blenderze: mięso, oczyszczoną z nasion zieloną paprykę, pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek.
Wykładamy mieszankę do miski, dodajemy wszystkie wymienione wyżej przyprawy.
Jeśli wolimy użyć świeżego imbiru to najpierw ścieramy go na tarce o drobnych oczkach. Kolendrę siekamy i również dodajemy do naszej mieszanki. Na koniec wlewamy 3 łyżki ciepłej wody.
Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy, najlepiej jeszcze przez parę minut ubijamy mięso. Wkładamy do lodówki na pół godzinki.
Przed smażeniem wyjmujmy na 10 minut mięso z lodówki, by dostosowało się do temperatury pokojowej.
Patyczki drewniane wcześniej moczymy w wodzie przez 5 minut, wycieramy do sucha. Nadziewamy na nie nasze mięso, formując je w kształt kebaba, a następnie smażymy na patelni.
Podajemy z sosem granatowym oraz pestkami z granata.
Życzymy smacznego