Gata erywancka

0
905
Rate this post

Składniki:

Ciasto:
duże gotowe ciasto francuskie;
1 jajko
Nadzienie:
1,5-2 szklanki mąki;
1-1,5 szklanki cukru;
2 łyżki masła klarowanego (można użyć 150-200 gram zwykłego);
½ łyżeczki waniliny;

Przygotowanie:
Cukier mieszamy z mąką, dodajemy wanilinę i dobrze mieszamy.
Dajemy klarowane masło.
Przepuszczamy przez dłonie pocierając nimi, tak by powstała kruszonka.
Kroimy ciasto na dwie części i wałkujemy je. W ten sposób otrzymamy dwa cienkie kawałki.
Na cieście równo rozprowadzamy nadzienie.
Składamy ciasto (krańce do środka, następnie złożone części znowu do środka i później jedna złożona część na drugą). Powstanie zwój o szerokości 7-10 centymetrów.
Smarujemy wierzch ciasta ubitym jajkiem.
Kroimy ciasto na kawałki pod kątem 45°.
Pieczemy w temperaturze 200°C do czasu aż ciastka zarumienią się. Można je jeść na gorąco i na zimno (według mnie lepiej wtedy smakują).