Czerwona papryka

0
928
Rate this post

Ten przepis, z tą ilością składników jest dla tych, którzy myślą o zjedzeniu od razu przygotowanego dania. Jeżeli chcemy je mieć na długie zimowe wieczory musimy podaną ilość składników pomnożyć trzy razy.

Składniki:
1 kilogram czerwonej papryki;
1 pęczek selera;
1 szklanka wody;
1 łyżeczka oleju słonecznikowego;
0,5 łyżeczki octu stołowego 9% (nie wymyślajcie i nie szukajcie innego, zepsujecie smak potrawy);
1 kostka cukru;
1 łyżka soli;
1-2 główki czosnku;
1-2 laurowe liście;
5-6 ziaren czarnego pieprzu;
ziele angielskie – dla tych co lubią jego smak w potrawach, według własnego upodobania

Przygotowanie:
Do zagotowanej wody dodajemy olej słonecznikowy, ocet, cukier, sól, liść laurowy, seler i pieprz. Musimy zaczekać aż marynata zacznie wrzeć. W międzyczasie czyścimy dokładnie paprykę z ogonków i nasion. Nie kroimy jej na mniejsze kawałki.

Paprykę gotujemy po 2-3 minuty, ciągle ją przewracając.