Składniki:
kurczak – 1 sztuka;
pomidory – 1 kg;
cebula – 6-7 sztuk;
czosnek – 3-4 ząbki;
masło – 2-3 łyżki;
olej roślinny – 2 łyżki;
koncentrat pomidorowy – 2 ½ łyżki;
zmielona kolendra – 1 łyżeczka;
chmeli-suneli* – 1 ½ łyżki;
szafran – kilka nitek;
sól do smaku;
zmielony czarny pieprz;
czerwona zmielona papryka;
cytryna – 1 sztuka;
świeże kolendra i pietruszka;

Przygotowanie:
Myjemy, czyścimy, suszymy i kroimy kurczaka na małe kawałki.
Wkładamy kurczaka do głębokiego garnka, dodajemy do połowy wody i dusimy do miękkości.
Cebule kroimy na półplastry.
Czyścimy czosnek.
Cebule i czosnek podsmażamy do uzyskania złotego koloru.
Dodajemy do nich drobno pokrojone pomidory bez skóry i wszystko razem dusimy.
Wyjmujemy kurczaka i każdy kawałek smażymy na oleju z masłem, tak aby skórka była złocista.
Przecedzamy bulion i wlewamy go do garnka.
Wkładamy tam usmażonego kurczaka i uduszone cebule, czosnek i pomidory.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy (chmeli-suneli*).
Jeżeli bulionu jest mało, dodajemy wody, tak by przykrywał kurczaka.
Dobrze przykrywamy i dusimy na bardzo wolnym ogniu aż prawie nie rozpuszczą się cebula i pomidory, ale mięso kurczaka nie będzie odchodzić od kości.
Podajemy udekorowane krążkami cytryny i ziołami.

*Gruzińska przyprawa chmeli – suneli. Jeżeli jej nie mamy musimy zmiksować kolendrę, kozieradkę, czerwoną słodką paprykę, liść laurowy, czerwoną ostrą paprykę, kurkumę, miętę, majeranek i sól.