gestysosbolonski

Sos boloński z ziołami Dawtona

Dzię dobry/ lub dobry wieczór, zależy o której godzinie wyświetlicie ten post. Dzisiaj o sosie makaronu spaghetti bądź kolanek, w zasadzie nie ma różnicy.  Definicja sosu bolognese z wikipedii w skrócie to „ciepły sos mięsny (!!!) z włoskiego miasta Bolonia”.

Po wegańsku to będzie sos a’la boloński, bez mięsa a konkretnie to gotowa baza pod sos od Dawtony. Prezentuje się następująco a jego skład to: pomidory (91 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), woda, cukier,  skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, czosnek, olej rzepakowy, zioła (0,1%), pieprz czarny, natka pietruszki. Plusem jest to, że na opakowaniu nie dopatrzyłam się standardowej formułki: może zawierać śladowe ilości mleka, jajek itp.

sosbolonskidawtona

Zakupiony w Eko w promocji 2 za 5zł, podejrzewam, że będzie dostępny w większości  sklepów. Jeden słoik jest wystarczający na obiad dla dwóch osób (oczywiście po wzbogaceniu go własnymi produktami np. pieczarki, papryka, przyprawy). Sos jest gęsty i bardzo słodki więc przyda się własna inwencja w przyprawianiu. Nie jest to coś co je się codziennie ale na sławne „raz na jakiś czas”, kiedy nie ma się czasu, pomysłu lub chęci do kombinowania czegoś wymyślnego na obiad.

sosobiad


 

 

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obraz CAPTCHY

*