Pilaw z soczewicy i ryżu

0
589
Rate this post

Uwielbiam tę potrawę. Robi ją moja babcia i od niej dostałam przepis ale go trochę zmieniłam. Pilaw z soczewicy i ryżu jest bardzo pożywny i dlatego podawany jest w Armenii, jako samodzielne danie

Składniki
2 szalotki (można je zastąpić 1 średnią cebulą);
2 ząbki czosnku;
1 szklanka soczewicy;
0,5 szklanki ryżu;
3 szklanki bulionu warzywnego (można dać wodę);
1 łyżka oleju roślinnego;
1 łyżka masła;
szczypta imbiru;
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na początku soczewicę moczymy przez 1-2 godziny. Podsmażamy w garnku cebulę i czosnek na złoty kolor. Później wsypujemy tam soczewicę i dobrze mieszamy. Dodajemy 0,5 szklanki warzywnego bulionu. Wszystko gotujemy 5-10 minut. Wsypujemy ryż i wlewamy pozostały bulion. Potrawę gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Przyprawiamy i gotowe.