Wielokrotnie zastanawiałam się cóż by to było gdyby nie odwrócona osmoza. Przecież to jest podstawa oczyszczania ścieków. Dzięki niej z oczyszczalni wychodzi czysta woda wyczarowana z tego co zbiera się w kanalizacji. Dzięki tej metodzie odzyskujemy także cenne substancje, które są zawarte w ściekach. Odwrócona osmoza wykorzystywana jest również w procesie odsalania wody z mórz. Najważniejszą zaletą tej metody jest wyjątkowo niskie użycie energii. Dzieje się tak, ponieważ cały proces zachodzi bez przemiany fazowej. Odwróconą osmozę można również zastosować w domu. Służą do tego domowe zestawy filtrów. Jednak w dłuższej perspektywie jest to nieopłacalne. Ponieważ aby uzyskać jeden litr precyzyjnie oczyszczonej wody następuje zużycie nawet ośmiu litrów. Tak więc procent odzyskania czystej wody jest naprawdę niewielki. Wynika to ze zbyt słabej ciśnienia jakie występuje w domowych instalacjach. Jednak na dużą skalę metoda ta jest nie do przeceniania, ponieważ obecnie wykorzystywana jest niemal w każdej oczyszczalni.
Odwrócona osmoza
Losowe przepisy:
Najprostsze naleśniki bez jajek i mleka krowiego
Fajna propozycja z dżemikiem, do krokietów a do tego jest prosta opcja do wykonania w domu ze składników które pewnie już macie w szafkach.
Składniki:
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (zwykła biała też się nada)
350 g wody lub mleka roślinnego (np. sojowego)
szczypta soli
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
olej do...
Smarowidło z pieczarkami i cebulą
Smarowidło będzie z ulubioną przeze mnie ostatnio ciecierzycę. Można zamienić ją na kaszę jaglaną ale nie chciało mi się jej gotować a cieciorka czekała gotowa w lodówce
Składniki:
150 g ciecierzycy (miałam tylko tyle, można użyć całej puszki)
2 cebule
10 pieczarek (u mnie małe i średnie)
0,5 – 1 łyżki sosu sojowego
pieprz
1/4...