Masło orzechowe!

0
1486
Rate this post

Obserwując wiele wegańskich profili na instagramie, facebooku czy youtube, nie da się ukryć, że istnieje całkiem spora grupka fanów masła orzechowego. Zauważyłam, że jest problem ze znalezieniem masła orzechowego które nie miało by dodatku cukru czy oleju palmowego lub jakiegokolwiek oleju. Poniżej przedstawiam bardzo prosty przepis na pyszne masło orzechowe.

Składniki:
100g prażonych orzeszków ziemnych niesolonych

Jeśli chodzi o składniki to w zasadzie tyle bo nic więcej nie potrzeba, ewentalnie jak chcemy wzbogadzić smak można dodać np sól, wegańskie słodziwo lub inne dodatki smakowe. Orzeszki przekładamy do blendera i mielimy przez pół minuty, dajemy blenderowi odpocząć, nie chcemy go spalić, mielimy dalej i znów dajemy mu odpocząć. Na początku zmielone orzeszki bedą przypominały bardzo drobny piasek ale im dłużej się blenduje to zaczyna puszczać olej z orzeszków i masa robi się coraz bardziej płynna. Prosta zasada mielimy w interwałach i możemy się cieszyć smakiem własnego masła orzechowego

Można użyć większej ilości orzeszków niż ja w tym przepisie, lecz miejcie na uwadze, że ten proces się wydłuży ale cieprpliwości – warto!