Grochówa

Grochówa

Na diecie wegańskiej jestem od stycznia i idzie mi całkiem nieźle. Do tej pory jakoś radziłam sobie z daniami obiadowymi z mięsem.  Dzisiaj będzie kolejna walka o uznanie dań roślinnych nad mięsnymi bo ukochana grochówka. Szukałam przepisów krótkich w składniki oraz łatwych do przygotowania, gdyż ja jestem antykucharka i przez nieuwagę udaje mi się proste dania sknocić.

Składniki:

1 szkl. grochu
2-3 marchewki
5-6 ziemniaków
1 pietruszka
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
2-3 łyżki oleju
ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
sól i pieprz czarny

Jak widać składniki proste, i większość z nich zwykle ma się w domu. Ja musiałam dokupić tylko pietruszkę. Miałam wątpliwości odnośnie grochu czy trzeba go moczyć przez noc ale w kilku źródłach przeczytałam, że jak są połówki to nie trzeba -> lepiej dla mnie bo pewnie wieczór wcześniej bym zapomniała a już w domu zapowiedziałam, że na obiad grochówka.

Wypłukany groch, zalałam dwoma litrami wody i wstawiłam na palnik aby się zagotowało, w międzyczasie wyławiałam szumowiny. Obrane i umyte warzywa kroję w kostkę (raczej duża kostka, groch długo się gotuje a nie chcemy by z warzyw zrobiła się ciapka), dodaję do gotującego się grochu. Czas na przyprawy i dodaję 2 płaskie łyżeczki soli, dwa liście laurowe i dwie kuleczki ziela angielskiego.

Podsmażam cebulkę na złocisty kolor, dodaję ją wraz z majerankiem (ok. 1 łyżeczka) jak warzywa będą miękkie. Całość mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jeśli wyjdzie za rzadka to można zagęścić mąką bezglutenową 😉

Przepis nie jest mój, zasługi za pyszną zupkę należą się Vegelicious.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obraz CAPTCHY

*