groch

Grochówa

Na diecie wegańskiej jestem od stycznia i idzie mi całkiem nieźle. Do tej pory jakoś radziłam sobie z daniami obiadowymi z mięsem.  Dzisiaj będzie kolejna walka o uznanie dań roślinnych nad mięsnymi bo ukochana grochówka. Szukałam przepisów krótkich w składniki oraz łatwych do przygotowania, gdyż ja jestem antykucharka i przez nieuwagę udaje mi się proste dania sknocić.

Składniki:

1 szkl. grochu
2-3 marchewki
5-6 ziemniaków
1 pietruszka
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
2-3 łyżki oleju
ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
sól i pieprz czarny

Jak widać składniki proste, i większość z nich zwykle ma się w domu. Ja musiałam dokupić tylko pietruszkę. Miałam wątpliwości odnośnie grochu czy trzeba go moczyć przez noc ale w kilku źródłach przeczytałam, że jak są połówki to nie trzeba -> lepiej dla mnie bo pewnie wieczór wcześniej bym zapomniała a już w domu zapowiedziałam, że na obiad grochówka.

Wypłukany groch, zalałam dwoma litrami wody i wstawiłam na palnik aby się zagotowało, w międzyczasie wyławiałam szumowiny. Obrane i umyte warzywa kroję w kostkę (raczej duża kostka, groch długo się gotuje a nie chcemy by z warzyw zrobiła się ciapka), dodaję do gotującego się grochu. Czas na przyprawy i dodaję 2 płaskie łyżeczki soli, dwa liście laurowe i dwie kuleczki ziela angielskiego.

zupkagrochowa

 

Podsmażam cebulkę na złocisty kolor, dodaję ją wraz z majerankiem (ok. 1 łyżeczka) jak warzywa będą miękkie. Całość mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jeśli wyjdzie za rzadka to można zagęścić mąką bezglutenową 😉

A o to gotowa zupka, wyszła pyszna.

zupagrochowe2

 

Przepis nie jest mój, zasługi za pyszną zupkę należą się Vegelicious.


 

 

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obraz CAPTCHY

*