Dieta w chorobach wątroby i Dieta odkwaszająca

Zrównoważyć swój organizm

Równowaga kwasowo-zasadowa w naszym organizmie, jest podstawą do prawidłowego funkcjonowania narządów wewnętrznych. Zakwaszony organizm wysyła nam sygnały w postaci częstych chorób wirusowych i bakteryjnych, bólów kręgosłupa, mięśni i kości, zmęczenia oraz wahań nastroju, szybkiej utraty lub wzrostu wagi czy niedoskonałości skóry i cery. Nadmierne kwasy w organizmie powodują różnorodne, poważne choroby, między innymi poważne schorzenia wątroby, dlatego istotne jest, aby w porę wyrównać poziom kwasów i zasad. Dieta w chorobach wątroby, chorobach serca, nadciśnieniu oraz innych nieprawidłowościach spowodowanych nadmiarem kwasów w organizmie, znacznie uszczupla wachlarz dozwolonych produktów do spożycia. Należy zatem w porę zadbać o odpowiednie żywienie, aby nasze preferencje i kubki smakowe, mogły się rozwijać, zamiast ograniczać.
Dieta odkwaszająca, inaczej też zwana dietą zasadową, jest idealnym sposobem na pozbycie się nadmiaru kwasu z organizmu. Przodującymi produktami w przywróceniu równowagi są warzywa i owoce. Warto postawić również na naturalne zioła, białka, tłuszcze zwierzęce oraz pamiętać o dostatecznym nawadnianiu organizmu. Dieta odkwaszająca uwzględnia również wyeliminowanie jedzenia typu fast-food oraz spożywanie mniejszych ilości produktów pochodzenia zwierzęcego.

Dieta odkwaszająca i dieta w chorobach wątroby
1 vote, 9.00 avg. rating (136% score)