Zielone kotlety rosołowe

Hura! Znów ciecierzyca!

Składniki:
puszka ciecierzycy ok 240 g
pół szklanki płatków owsianych (można zamienić dowolnie na kaszę jaglaną, ryż, co Wam wpadnie w ręce)
pół szklanki wrzątku
pół pęczka pietruszki
1 łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczki soli
pieprz
opcjonalnie 2 łyżki mąki pełnoziarnistej jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka
olej do smażenia

Standardowo płatki zalać wodą i odstawić by napęczniały. Odlać nadmiar wody, dodać przepłukaną cieceirzycę i zmielić/zblendować niezbyt drobno. Dodać pokrojoną pietruszkę i przyprawy, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny lub dłużej by smaki i się przegryzły i łatwiej się lepiło kotleciki. Rozgrzać patelnię z olejem i smażyć po kilka minut na ou stronach by łądnie się zarumieniły 😉


 

 

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obraz CAPTCHY

*