Wegański, czekoladowy koktajl ‚mleczny’

0
1015
Rate this post

Czasami się chce coś zimnego i słodkiego, coś jakby szejka ale przecież są robione na mleku i bitej śmietanie i różnych innych składnikach których na diecie wegańskiej się nie je. Poniżej przedstawiam ich bardziej naturalną a przedewszystkim roślinną alternatywę.

Składniki:
2 łyżki nerkowców
5-6 daktyli (zależy jak bardzo słodkie lubicie, można dodać więcej)
1 łyżeczka kakao/karobu*
szklanka zimnej wody mineralnej lub przegotowanej

  1. Nerkowce i daktyle namoczyć na noc lub zalać ciepłą wodą i ostudzić.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i mielimy na gładką konsystencję.
  3. Spożywamy słodki, czekoladowy, wegański napój i się zachwycamy jaki wyszedł dobry
  • zamiast kakao/karobu można dodać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej