SKŁADNIKI:

1. 4 kawałki fileta z karmazyna (około 80 dag)
2. Mąka pszenna
3. Olej
4. Kostka rosołowa
5. Sok z cytryny
6. 2 łyżki rzeżuchy
7. 1 mała cebula
8. 1 łyżka masła
9. Niepełna szklanka śmietanki 30 %
10. Sól
11. świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Kawałki ryby umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, lekko posolić i odstawić, na co najmniej 15 minut.
Na patelni dobrze rozgrzać olej; kawałki ryb panierować w mące i smażyć z każdej strony na rumiano. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika (nagrzanego do 100 stopni Celsjusza).
Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Cebulę oprószyć mąką i jeszcze chwilkę podsmażyć (nie rumienić) kostkę rosołową pokruszyć i dodać do cebuli. Następnie mieszając dolać szklankę wody i śmietankę. Zagotować. Sos doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rybę podawać z ziemniakami polaną sosem.

SMAŻONY KARMAZYN
1 vote, 4.00 avg. rating (86% score)