Składniki:

3 różnokolorowe papryki
1,5 szklanki kaszki krakowskiej
Świeży ogórek (15 dag)
2 pomidory
Czerwona cebula
Mały por
80 ml oliwy z oliwek
Natka pietruszki
Sok z cytryny
1 łyżeczka suszonego estragonu
Sól
Czarny pieprz

Wykonanie:

Zagotować 3 szklanki wody. Wodę posolić, wsypać przepłukaną kaszkę i ugotować na sypko, odcedzić i wystudzić.
Pora oczyścić i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Cebulę sparzyć przelewając ją wrzątkiem na sitku. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą i zdjąć skórkę. Ze środka wybrać pestki, a resztę także pokroić w kostkę. Warzywa połączyć z kaszką. Natkę pietruszki dokładnie umyć i osuszyć, a następnie drobno posiekać. Dodać do sałatki wraz z suszonym estragonem i dokładnie wymieszać. Oliwę wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny i polać sałatkę. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeszcze raz wymieszać.

SAŁATKA Z KASZKĄ KRAKOWSKĄ
1 vote, 9.00 avg. rating (134% score)