Składniki:

30 dag młodych liści szpinaku
1 melon
10 dag cienkich plastrów suszonej szynki
10 dag pomidorków koktajlowych
3 cebulki dymki
Sos:
6 łyżek oliwy
3 łyżki octu (białego winnego)
6 łyżek białego wina
4 łyżki świeżego posiekanego estragonu
Pieprz cayenne
Sól

Wykonanie:

Melon dokładnie umyć i osuszyć (najlepiej papierowym ręcznikiem). Przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na mniejsze cząstki i każdą cząstkę obrać. Cebulki obrać i pokroić w plasterki. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Listki szpinaku dokładnie umyć i otrząsnąć z wody, a następnie ułożyć na talerzu. Na listkach poukładać cząstki melona, pomidorków, cebulkę i plasterki szynki.
Przygotować sos: wymieszać w kubeczku biały ocet winny z oliwą i białym winem. Następnie wsypać cukier, posiekany estragon, pieprz cayenne sól, dokładnie wymieszać i polać sosem sałatkę.

SAŁATKA MELONOWA ZE SZPINAKIEM
1 vote, 9.00 avg. rating (135% score)