ROSZPONKA Z KREWETKAMI

0
651
Rate this post

SKŁADNIKI:

1. 5 dag sałaty roszponki
2. 8 dużych mrożonych krewetek
3. 10 dag sera camembert
4. Pół średniego granatu
5. 2 łyżki wytrawnego białego wina
6. łyżka masła
7. 3 łyżki winnego octu malinowego
8. 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
9. 2 łyżki oleju
10. Sól, cukier, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Sałatę roszponkę dokładnie umyć i osuszyć czystą ściereczką. Owoc granatu umyć, wydrążyć łyżką pestki. Ser camembert pokroić ostrym nożem w cienkie kliny.
Krewetki rozmrozić powoli na sicie na dolnej półce lodówki. Każdą nadziać na patyczki od szaszłyków. Na patelni rozgrzać masło i krewetki razem z patyczkami włożyć na tłuszcz i delikatnie mieszając smażyć aż zmienią kolor na różowy. Obsypać je świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wino wymieszać z octem malinowym i sokiem z cytryny i olejem. Doprawić solą, cukrem i pieprzem.
Roszponkę wymieszać z pestkami granatu i serem, ułożyć usmażone krewetki i polać przyrządzonym sosem.