SKŁADNIKI
jajka –4 sztuki
mleko – 200 ml
mąka – 200 g
sól – 1 szczypta
olej roślinny – niepełna 1 szklanka

PRZYGOTOWANIE

Yorkshire pudding przygotowuje się z ciasta zbliżonego do naleśnikowego. Takie mięciutkie, puszyste, rozpływające się w ustach puddingi można jeść z każdą pastą – od humusu po dżemy.

Jak go przygotować?
Bierzemy foremkę na muffinki. Zalewamy 3 pierwsze otwory formy olejem, zostawiając od górnej krawędzi ok. 3 milimetry wolnego miejsca.
Następnie przechylamy foremkę do przodu pod kątem bliskim 90 stopniom, tak, aby olej przelewał się do kolejnych zagłębień.
W ten sposób olej będzie równo nalany do każdego zagłębienia. Wkładamy foremkę z olejem do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i rozgrzewamy.
W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Ubijamy 4 jajka, dolewamy mleko i razem przez chwilę ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy wszystko łopatką. Przelewamy najlepiej do garnuszka lub dzbanka z dzióbkiem.
Wyciągamy gorącą foremkę z piekarnika i stawiamy ją na blasze piekarniczej (bo może przelać się olej). Szybciutko wlewamy do każdego zagłębienia ciasto, tak by aż po samą krawędź.
Wstawiamy z powrotem do piekarnika i trzymamy jeszcze 10 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i jeszcze przez 5-10 minut zostawiamy w nim pudding.
Wykładamy na ściereczkę papierową, żeby się pozbyć tłuszczu.

Smacznego!