Spośród wielu przepisów kulinarnych można wyszczególnić kilka bardzo istotnych. Trzeba powiedzieć także o specyficznym działaniu ryby. Z uwagi na to, że powinna być jedzona kilka razy w tygodniu, można ją przygotować na kilka sposobów. Tradycyjnie przygotowywana ryba pochodzi ze sklepu- jest już gotowa i wyfiletowana. Taka ryba doskonale smakuje w tradycyjnej zalewie- posypana solą i pieprzem oraz obtoczona w mące- niektórzy mogą stosować specjalne marynaty do ryb. Smażona na patelni powinna być zarumieniona. Jedzona najczęściej jest z frytkami albo ziemniakami i surówką. Rybę można przygotować także w zalewie. W tym celu można zanurzyć ją w pomidorach i marchewce polanej sosem pomidorowym z przyprawami. Mniej więcej w ten sposób przygotowuje się rybę po grecku. Stosując rybę w zalewie octowej można zdecydować czy marynuje się surowa rybę czy tez już usmażoną. Najlepsza rybą wędzoną jest na pewno łosoś, który może dekorować swym smakiem wiele potraw takich jak sałatki, sosy, a także dania główne- łosoś wędzony w cieście.

Przepis na rybę
1 vote, 8.00 avg. rating (125% score)