Spośród wielu przepisów kulinarnych można wyszczególnić kilka bardzo istotnych. Trzeba powiedzieć także o specyficznym działaniu ryby. Z uwagi na to, że powinna być jedzona kilka razy w tygodniu, można ją przygotować na kilka sposobów. Tradycyjnie przygotowywana ryba pochodzi ze sklepu- jest już gotowa i wyfiletowana. Taka ryba doskonale smakuje w tradycyjnej zalewie- posypana solą i pieprzem oraz obtoczona w mące- niektórzy mogą stosować specjalne marynaty do ryb. Smażona na patelni powinna być zarumieniona. Jedzona najczęściej jest z frytkami albo ziemniakami i surówką. Rybę można przygotować także w zalewie. W tym celu można zanurzyć ją w pomidorach i marchewce polanej sosem pomidorowym z przyprawami. Mniej więcej w ten sposób przygotowuje się rybę po grecku. Stosując rybę w zalewie octowej można zdecydować czy marynuje się surowa rybę czy tez już usmażoną. Najlepsza rybą wędzoną jest na pewno łosoś, który może dekorować swym smakiem wiele potraw takich jak sałatki, sosy, a także dania główne- łosoś wędzony w cieście.
Przepis na rybę
Losowe przepisy:
Bojkot Tłustego Czwartku
Tłusty czwartek, czym jest tłusty czwartek? Odgórnym polecenie/zezwoleniem na jedzenie wielkiej góry pączków, faworków etc? Kto takie prawo ustanowił i czemu ludzie chętnie się temu poddają? A czy gdyby był dzień marchewki to nagle wszyscy byliby szczęśliwi, że do oporu można się najeść marchewki?
Nawiązując do wikipedii tłusty czwartek to...
Najprostsze naleśniki bez jajek i mleka krowiego
Fajna propozycja z dżemikiem, do krokietów a do tego jest prosta opcja do wykonania w domu ze składników które pewnie już macie w szafkach.
Składniki:
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (zwykła biała też się nada)
350 g wody lub mleka roślinnego (np. sojowego)
szczypta soli
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
olej do...