mlekokokosowe2

Prosty przepis na mleko kokosowe

Mleko krowie ma tylko jeden smak, różni się tylko zawartością tłuszczu. Mleko roślinne jest o wiele fajniejsze bo w prosty i szybki sposób można zrobić je samemu w domu ze składników łatwo dostępnych w sklepach. W większych miastach, w sklepach są dostępne gotowe mleka roślinne ale trochę kosztują i skład nie zawsze mają prosty. A kto powiedział, że na diecie wegańskiej kawusia bez mleka nie będzie już smakowała? 😉

Składniki:
100 g wiórków kokosowych
750 ml ciepłej wody

Wiórki zalać ciepłą wodą i odstawić na ok 30 minut aż trochę zmiękną a następnie przez około 1 minutę blendować/mielić na wysokich obrotach. Mleko przefiltrować przez sitko o bardzo drobnych oczkach, ściereczkę lnianą, tetrę lub woreczek do mleka roślinnego. Gotowe mleko najlepiej przelać do słoika, wstawić do lodówki, po ok 30 min – 1 godzinie na wierzchu „odłoży się” tłuszcz kokosowy, jest to całkiem normalne. Ja tego tłuszczu nie wyrzucam tylko czasami dodaję do śniadaniowej owsianki, lub ryżu na słodko. Mleko przechowywać 3-4 dni w lodówce, w kawie zbożowej się warzy, nie zwarzy się w prawdziwej kawie jeśli zostanie podgrzane.

Wiórki które zostały po odsączeniu można użyć do zrobienia ciasta, ciastek, placuszków, można je wysuszyć w piekarniku w niskiej temperaturze, zmielić w blenderze i tak powstała mąka kokosowa 😉

Mleko kokosowe, coconut milk


 

 

Published by

One thought on “Prosty przepis na mleko kokosowe

  1. Właśnie dziś robiłam – udało się wyśmienicie. Nie mogło być inaczej, bo robi się je prościutko 😀 A jak smakuje i pachnie!
    Robiłam z wiórków niekonserwowanych dwutlenkiem siarki (w śladowych ilościach ponoć nie jest on szkodliwy, ale ja wolę unikać, jeśli mogę).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obraz CAPTCHY

*