Prosty przepis na mleko kokosowe

0
849
Rate this post

Mleko krowie ma tylko jeden smak, różni się tylko zawartością tłuszczu. Mleko roślinne jest o wiele fajniejsze bo w prosty i szybki sposób można zrobić je samemu w domu ze składników łatwo dostępnych w sklepach. W większych miastach, w sklepach są dostępne gotowe mleka roślinne ale trochę kosztują i skład nie zawsze mają prosty. A kto powiedział, że na diecie wegańskiej kawusia bez mleka nie będzie już smakowała?

Składniki:
100 g wiórków kokosowych
750 ml ciepłej wody

Wiórki zalać ciepłą wodą i odstawić na ok 30 minut aż trochę zmiękną a następnie przez około 1 minutę blendować/mielić na wysokich obrotach. Mleko przefiltrować przez sitko o bardzo drobnych oczkach, ściereczkę lnianą, tetrę lub woreczek do mleka roślinnego. Gotowe mleko najlepiej przelać do słoika, wstawić do lodówki, po ok 30 min – 1 godzinie na wierzchu „odłoży się” tłuszcz kokosowy, jest to całkiem normalne. Ja tego tłuszczu nie wyrzucam tylko czasami dodaję do śniadaniowej owsianki, lub ryżu na słodko. Mleko przechowywać 3-4 dni w lodówce, w kawie zbożowej się warzy, nie zwarzy się w prawdziwej kawie jeśli zostanie podgrzane.

Wiórki które zostały po odsączeniu można użyć do zrobienia ciasta, ciastek, placuszków, można je wysuszyć w piekarniku w niskiej temperaturze, zmielić w blenderze i tak powstała mąka kokosowa