Placuszki ryżowo-gryczane z karobem

0
912
Rate this post

Niedługo gotowanie bezlgutenowo stanie się moim hobby. Dzisiaj placuszki ryżowo-gryczane z karobem (można użyć kakao, nie zabraniam), posmarowane masłem orzechowym z nerkowców i ozdobione bananem (ozdoby można, a nawet trzeba zjeść;).

Składniki:
60 g mąki gryczanej
40 g mąki ryżowej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2-1 łyżeczki karobu lub kakao
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
3-4 łyżki wody
1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego (ok 125 ml)
szczypta cynamonu
szczypta soli
odrobina oleju do smażenia

Ważne jest by siemię lniane mielić tuż przed spożyciem, wtedy  ma najwięcej właściwości, ale jeśli macie zmielone wcześniej to trzymajcie w lodówce. Zmielone siemię lniane zalewam 3-4 łyżkami wody, dokładnie mieszam i odstawiam na chwilę aż przygotowana masa będzie miała żelową konsystencję – trochę jak jajko prawda? ;). Dodaję resztę składników (oprócz oleju), dokładnie mieszam i na chwilę odstawiam aż wszystkie składniki się ze sobą przegryzą. Smaruję patelnię olejem, rozgrzewam ją i smażę placuszki. Gorące placuszki jeszcze parują, ja swoje studzę na kratce, dzięki temu z zewnątrz pozostają chrupiące. Ostudzone smaruję masłem orzechowym i zajadam