Składniki:
400 gramów kiszonej kapusty;
200 gramów pieczarek;
2 cebule;
400 gramów mąki;
2 jajka;
4-5 łyżek wody;
pęczek kopru;
masło roślinne do smażenia;
1 łyżka cukru;
majeranek, sól i pieprz;
jogurt grecki i czosnek (sos);

Przygotowanie:
Do przesianej na stół lub stolnicę mąki dodajemy szczyptę soli i w środek wbijamy 2 jajka.
Wyrabiamy ciasto powoli dodając wody (ciasto musi być miękkie, ale nie może przyklejać się do rąk).
Ciasto zostawiamy pod ściereczką, żeby odpoczęło.
Drobno siekamy kiszoną kapustę i wyciskamy z niej sok.
Kroimy cebulę i smażymy ją na złocisty kolor.
Dodajemy do niej drobno pokrojone pieczarki.
Wszystko razem mieszamy i smażymy.
Dodajemy pieczarki z cebulą do kapusty oraz pokrojony koper, sól, pieprz, cukier i majeranek.
Ciasto wałkujemy na placek o grubości 3 mm.
Kroimy je na prostokąty 7×9 cm.
Kładziemy prostokąt na dłoń i nakładamy nadzienie.
Zamykamy tak, aby powstał nam stożek. Szersza strona zostaje otwarta. Boraki gotowe, ale to nie wszystko.
Wkładamy je do niskiego naczynia i wlewamy wodę do połowy naszych boraków.
Przykrywamy je i obgotowujemy przez 5 minut.
Przed podaniem smażymy ze wszystkich stron, tak aby ciasto było chrupiące.
Podajemy z sosem (jogurt grecki z czosnkiem).
Potrawę tę w Armenii robi się z mięsem. Podana przeze mnie wersja jest dobra na wigilijny stół i na okres Wielkiego Postu.