Składniki:
1 puszka masy makowej;
280-300 ml mleka;
1 jajko;
szczypta soli;
1 łyżka cukru;
2 szczypty cynamonu;
200 gramów mąki;

Przygotowanie:
Ucieramy jajko z cukrem i solą unikając wytworzenia się piany.
Dodajemy cynamon. Mieszamy.
Dodajemy 100 ml mleka i znowu mieszamy.
Powoli dodajemy przesianą mąkę i cały czas mieszamy do uzyskania masy średniej gęstości.
Teraz dolewamy resztę mleka i mieszamy do czasu aż ciasto będzie nadawało się do zrobienia naleśników.
Ciasto zostawiamy na 10-15 minut.
Potem smażymy naleśniki.
Każdy naleśnik zaraz po zdjęciu z patelni smarujemy masłem.
Tak przygotowane naleśniki smarujemy masą makową.
Rolujemy je w roladę.
Kroimy na trzy części.
Taki „makowiec” możemy podać z bitą śmietaną . Smacznego.