To ulubiona przekąska wszystkich Ormian. Podaje je się zawsze na Nowy Rok lub urodziny. Mają wiele wersji, ja przedstawię swoją.

Składniki:
Na naleśniki:
1 litr mleka;
3 jaja;
2 szklanki mąki;
2 łyżki cukru;
1 łyżeczka soli;
3 łyżki oleju roślinnego;
masło do smarowania gotowych naleśników;
Do farszu:
0,5 kg wołowiny;
0,5 kg wieprzowiny;
1 cebula;
2 ząbki czosnku;
2 marchwie;
2 łyżki masła;
1 łyżka oleju roślinnego;
1 pęczek kolendry;
sól, pieprz, suszone zioła – do smaku

Przygotowanie:
Naleśniki:
Mieszamy jajka z solą i cukrem na gładką masę (nie używamy trzepaczki, aby uniknąć piany). Dodajemy 0,5 litra mleka i mieszamy. Następnie przez sito sypiemy mąkę i ciągle mieszamy. Kiedy uzyskamy konsystencję gęstego kremu stopniowo dolewamy mleko do uzyskania efektu ciekłej śmietany (w zależności od jakości mąki lejemy mniej lub więcej mleka). Ciasto odstawiamy na 15-20 minut.

Farsz:
Przecieramy marchew na tarce, drobno siekamy cebulę, czosnek miażdżymy nożem. Siekamy mięso (możemy również je zblendować). Można również wykorzystać mielone mięso.
Podsmażamy na rozgrzanej patelni czosnek i cebulę na szklisty kolor. Później dodajemy marchewkę i smażymy przez 2 minuty mieszając.
Dodajemy mięso i smażymy wszystko razem. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy mięso do miękkości. Doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekaną kolendrę i studzimy farsz pod przykryciem.

Efekt końcowy:
Smażymy naleśniki. Po zdjęciu z patelni każdy smarujemy z jednej strony masłem zwracając szczególną uwagę na kraniec.
Kładziemy mięso i zwijamy ciasto w roladę z zamkniętymi końcami.
Chowamy naleśniki do lodówki.
Przed podaniem podsmażamy naleśniki na patelni na maśle.
Danie podajemy z kwaśną śmietaną.