kotlety-jaglane3

Najprostsze kotleciki z kaszy jaglanej

Kasza jaglana z natury jest bezglutenowa i chwała jej za to. Nie jest też jakoś wybitnie droga, tak jak pozostałe składniki w dzisiejszym przepisie. Zdecydowanie nie można powiedzieć, że dieta wegańska zarówno z dodatkiem glutenu jak i bez niego jest potwornie droga i trudna. Czasami wystarczy niewiele składników by uzyskać proste i smaczne danie 😉

Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
średnia cebula
średnia marchewka
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki mąki bezglutenowej (u mnie jak zwykle gryczana)
3/4 łyżeczki soli (lub do smaku)
1/4 łyżeczki pieprzu
olej do smażeni

  1. Ugotować kaszę według instrukcji na opakowaniu, odstawić i schłodzić.
  2. Pokroić cebulę, smażyć na odrobinie oleju, zezłocić.
  3. Zetrzeć marchewkę, dodać do złotej cebuli i smażyć aż marchewka zmięknie.
  4. Drobno pokroić czosnek, dodać pod sam koniec smażenia, smażyć 2-3 minuty.
  5. Całość odstawić i schłodzić.
  6. Kaszę i smażone warzywa wymieszać ze sobą. Niezbyt dokładnie zmielić, blenderem ręcznym.
  7. Pokroić pietruszkę, razem z przyprawami dodać do powstałej mikstury i dokładnie wymieszać.
  8. Dodać mąkę bezglutenową jeśli masa wyszła rzadka. A jeśli nie jest rzadla to dodać 1 łyżkę mąki, dzięki temu kotlety będą chrupiące i nie będą się rozlatywały.
  9. Odstawić na pół godziny by smaki się przegryzły.
  10. Smażyć.
  11. Jeść 😉

kotlety-jaglane kotlety-jaglane2kotlety-jaglane3


 

 

Published by

7 thoughts on “Najprostsze kotleciki z kaszy jaglanej

  1. Zastanawiam się jakim cudem to danie ma być starch solution, skoro tyle w nim smażenia.. No ale warzywka w sumie można poddusić, a całość zapiec 😉

  2. bardzo smaczne i szybkie – ja dodałam cukinie bo akurat zostało trochę z poprzedniego obiadu (podsmażyłam przed dodaniem do masy) :)
    chłopak nie był przekonany, ale i w trakcie jedzenia i po mówił, że zaskakująco smaczne kotlety

  3. Meeega pyszne! Ja obtoczylam je dodatkowo w mące gryczanej.
    Następnym razem jednak spróbujęje upiec, bo takie to jednak dość tłuste.
    Dziękujęza przepis :-)

  4. Zrobiłam te kotleciki i były przepyszne dziękuje, miałam też inwencję twórczą i dałam też startą podsmażoną pieczarkę. Dla informacji zróbcie drogie panie i panowie małe kotleciki a nie będą się rozwalać :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obraz CAPTCHY

*