Mortadela w cieście

0
1010
Rate this post

Mortadela w cieście

Trzy dag mortadeli ciasto. dwie czubate łyżki mąki, dwie jaja, sól, szczypta mielonej (utartej) gałki muszkatołowej, tłuszcz do smażenia (smalec, olej) posiekana natka pietruszki (lub posiekany koperek)

Mortadelę obrać z osłonki, pokrajać w plastry po pięć-osiem dag każdy. Z mąki, żółtek, soli i gałki muszkatołowej oraz z ubitej na sztywno piany z białek sporządzić ciasto. Mortadelę obtoczyć w mące, maczać w cieście i smażyć z dwu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu aż do zrumienienia. Można przybrać posiekaną natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.

PIZZA. Pizza jest typową włoską potrawą, którą zalicza się czasami do pieczywa półcukierniczego, choć przygotowuje się ją zupełnie bez cukru. W latach powojennych pizza zrobiła światową karierę i to nie tylko w Stanach Zjednoczonych A.P., co jest zrozumiałe, jeżeli wziąć pod uwagę duży procent mieszkańców tego kraju pochodzenia włoskiego, lecz także w wielu innych państwach, głównie zachodnioeuropejskich. W Polsce pizza cieszyła się przez pewien czas dużym powodzeniem, powstawały liczne pizzerie, wytwarzano ją także w zakładach tzw. małej gastronomii. Ostatnio jednak wyparły ją hot-dogi i zapiekanki z bagietek, które mają zresztą w sobie coś z pizzy.

Światowy sukces zawdzięcza pizza przede wszystkim smakowi- tości, stosunkowo dużej łatwości i prędkości przyrządzania i niewątpliwie wysokiej wartości energetycznej. Ponadto istnieją niemal nieograniczone możliwości tworzenia różnych kompozycji tej potrawy, zarówno jeżeli chodzi o ciasto (drożdżowe, kruche, francuskie), jak i dodatki stanowiące o smaku i aromacie (pieczarki, przyprawy, jajka, kapary, ryby, skorupiaki, mięsa, wędliny itd.).

Do najpopularniejszych rodzajów pizzy należą: neapolitańska, kalabryjska i rybacka. Składniki do tej ostatniej są w Polsce trudno dostępne. Wobec jednak coraz liczniejszych zagranicznych wyjazdów rodaków, znajdą się może chętni do przywiezienia niezbędnych dodatków. Do potraw zbliżonych do pizzy można także zaliczyć lotaryńskie torciki (kisze) oraz szwajcarski placek serowy.