Masło ziołowe z camembertem

Jedendwiejeden/dwie dag masła (margaryny), dwie-trzy liście szpinaku, jeden średnia cebula (najlepiej szalotka), trzy ząbki czosnku, jeden łyżeczka liści bazylii, jeden camembert, papryka, sól, pieprz, sok z cytryny, (musztarda)

Masło lub margarynę utrzeć na pulchną masę i bardzo starannie połączyć z rozdrobnionymi: szpinakiem, cebulą, czosnkiem i bazylią. Ser obrać ze skórki i dokładnie utrzeć z przygotowanym masłem ziołowym. Całość doprawić słodką lub ostrą papryką, solą, pieprzem, dodać kilka kropel soku z cytryny. Można również przyprawić musztardą. Z otrzymanej masy można uformować ponownie krążek sera lub też ukręcić niewielkie gomółki (w takim przypadku ich wygląd wydatnie poprawia obtoczenie w grubo zmielonym lub utartym pumperniklu). Gomółki podawane na szpadkach, np. z kawałkiem korniszona, papryki czy marynowanym grzybkiem, stanowią smakowite bawimordki. Masło to można też wykorzystać na kanapki.

Masło wg przepisu autora, jeden0 dag masła, jeden -dwie wędzone sardynki, jeden łyżka posiekanej natki pietruszki, jeden płaska łyżka

posiekanego koperku, sól czosnkowa (można ją zastąpić jeden ząbkiem czosnku starannie roztartym z solą), sok z cytryny, pieprz Cayenne, lebiodka (oregano)

Masło dobrze wyrobić (ugnieść). Sardynki obrać ze skóry i ości. Wszystkie składniki połączyć aż do otrzymania jednolitej masy. Schłodzić. Wiórki lub kawałeczki tego masła kłaść na mięsach

i rybach z rusztu, pieczonych bądź smażonych podawać też z go-towaną rybą. Nadaje się jako podkład pod kanapki.

Masło ziołowe z camembertem
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)